Ulastirma Bakani Binali Yildirim, e-devlet uygulamasinda kullanici sayisinin 3 milyonu buldugunu belirtti. Yildirim, ülkede internet kullanimi göz önünde bulunduruldugunda bu alanda alinacak çok yol oldugunu vurguladi.
Cebit Bilisim Eurasia Fuari, kapilarini ziyaretçilerine açti. Azerbaycan'in partneri oldugu fuarda 16 ülkeden bini askin firma yerini aldi. 6-9 Ekim tarihlerini kapsayan fuarin açilisina Ulastirma Bakani Binali Yildirim, Azerbaycan Iletisim ve Bilgi Teknolojileri Bakani Ali Abbasov, KKTC Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Hamza Ersan Saner ile KKTC Ekonomi ve Enerji Bakani Sunat Atun katildi.
Törende Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Davut Kavranoglu, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Baskani Tayfun Acarer ve Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Murat Yalçintas da hazir bulundu.
Törende söz alan Ulastirma Bakani Yildirim, bilisimin günlük hayati tamamiyla biçimlendirdigini dile getirdi.
Bilisimin her alana büyük katki sundugunu anlatan Yildirim, sunlari ifade etti:
"Burada 1 sene içinde veri trafigi 17 kat artti. Trafigin 5 sene içinde de 66 kat artacagi öngörülüyor. Gelinen asamada yogunlugun önünü almak için yerin alti kablolanmali, ayrica havadan takviyeler yapilmali. Yakin vadede önemli bir darbogaz oldugunu ülkeler görmeli. Bu baglamda tek bölge ülkelerde yapiyi iyilestirmek yetmiyor, dünyaya olan açilislarin da kuvvetlendirilmesi gerekiyor."
Bilisim alaninda uzun vadeli hedefler konulamadigindan söz eden Yildirim, "Alanda yapilacaklari birkaç senelik degil aylik veya günlük planlarla izlemek zaruret. Bakin e-devlet uygulamasinda süratle yol aliyoruz. Su an günlük kullanici sayisi 3 milyonu buldu. Öte yandan günlük internet kullancisi 45 milyon. Burada daha çok yol almaliyiz." ifadelerini kullandi.
KKTC ile e-devlet alaninda güç birligi yaptiklarini bildiren Ulastirma Bakani, Türkiye'nin bölgede sorumluluklarinin giderek arttigina isaret etti. Binali Yildirim, "Tarihe bakin, asirlarca dogudan batiya, kuzeyden güneye yollarin bulustugu ülkemiz iletisimde de üç kitayi bir birine bagliyor." dedi.
Genis bant internet erisiminin bütün dünyada son 10 senede 800 kat arttigini, buna mukabil Türkiye'de 7 bin 777 kat arttigini açiklayan Yildirim, sayiyi yeterli görmedigini de belirtti.
Yildirim, "Insanlar birbirleri ile görüsüyor hatta görüntülü veri gönderiyor. Fakat artik makineler birbiri ile diyaloga girecek. Bu da daha çok is, daha çok arastirma demektir." dedi.
Azerbaycan Iletisim ve Bilgi Teknolojileri Bakani Ali Abbasov ise Türkiye'nin hem siyasi hem de ekonomide ilerlediginden bahsetti. Abbasov, bu ilerlemede petrol veya dogalgazin degil bilisimin önemli rol oynadigini savundu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardmcisi Davut Kavranoglu da bilisimin dünyayi derinden etkiledigini dile getirdi.
Davut Kavranoglu, "Kat ettigimiz ilerleme gayet olumlul ama gidecek daha çok yolumuz var. Bakin, Türkiye 2023′te 500 milyar dolar ihracat yapacak, dünyanin ilk 10 ekonomisinden biri olacak. Bu anlamda yeni yol ve yöntemlere gerek duyulacak. Onun için Ar-Ge ve inovasyona, bilim ve teknige yani bilisime önem verilmeli." önerisinde bulundu.
Ar-Ge için kullanilan kaynaklarin milli gelirin yüzde 2′sine varmasini hedeflediklerini duyuran Kavranoglu, bu minvalde gerekenin yapilacaginin altini çizdi.
2023′e kadar ülkenin daha rekabetçi bir yapiya bürünmesinin su an yürütülen faaliyetlere bagli oldugunu dillendiren Profesör Kavranoglu, söyle devam etti:
"Onun için üniversite ve sanayinin güç birligi önemlidir. Hocalarimizin odalarindan çikip sanayici ile bir arada olmasi gerekiyor. Hocalarimizin sanayiye önem verip reel sektörün sorunlarini ögrenmeleri önemlidir. Sanayiden kopuk bir üniversite olmamalidir. Üniversite ve sanayi bir araya gelirse egitimde de sanayide de kalite artar, 2023 hedeflerini yakalariz."
YALÇINTAS: BILISIME BIGANE KALAN ÜLKELER BILISIME MARUZ KALIYOR
ITO Baskani Murat Yalçintas da "Kuzey Afrika ülkelerine baktigimda sunu görüyorum. Bilisime bigane kalan ülkeler bilisime maruz kaliyor. Görünen o, bilisim daha çok demokrasi ve insan haklari geteriyor. Daha çok özgürlük, daha çok ticaret, daha çok özgür ticaret getiriyor. Bu ortamda eski dünyayi korumayi temel alan idareciler yeni dünyaya dayanamiyor, karsisinda duramiyor." ifadelerini kullandi.
Dünyanin önde gelen ülkelerinin siyasetlerini bilgi ve iletisimin yörüngesinde belirledigini vurgulayan Yalçintas, sunlari söyledi:
"Gelinen asamada ülkelerin ekonomik olarak ilerlemeleri adina en önemli kaldiraç bilgi ve iletisim teknolojileridir. Son 10 senede bilisim alaninda Türkiye önemli yol aldi. Burada yolu siyasiler ve bürokratlar açti, tabii özel sektör o yoldan yürüdü. Türkiye için en fazla çarpani olan sektör uzun seneler insaat sektörüydü. Ama su açik son senelerde bilisim sektörü en önemli sektör haline geldi. Diger sektörleri tetikleyen, rekabetçi hale getiren sektör oldu. "